Reptiler i Central-och Sydamerika

Närmare ekvatorn blir reptiler mer talrika och olika. Detta gäller krokodiler; Mexiko är hem för tre arter, men nio länder i Sydamerika är hem för fyra eller flera krokodiler arter. Sköldpaddor, ödlor och ormar är också särskilt olika i denna region.

Vissa grupper av nordamerikanska sköldpaddor är representerade i den nya världen tropikerna. Till exempel förekommer lera sköldpaddor (Kinosternon) och reglagen (Trachemys) i båda regionerna, men majoriteten av arterna är medlemmar av släkten och till och med familjer (som sidohalsade sköldpaddor av familjer Podocnemididae och Chelidae) som är okända i Nordamerika. Dessutom har Centralamerika tre endemiska släkten sköldpaddor (Dermatemys, Claudius och Staurotypus).

Många av släktena iguanid ödlor förekommer i västra USA har arter i Mexiko; ett släkte spiny ödlor (Sceloporus) är mest varierande i Mexiko. Södra Mexiko försvinner de nordamerikanska leguaniderna och ersätts av tropiska grupper som de svarta leguanerna (Ctenosaura), hjälmleguaniderna (Corythophanes), casque-headed iguaniderna (Laemanctus) och basiliskerna (Basiliscus). Iguanidödlor av anole släktet (Anolis) representeras i norra Sydamerika och Västindien av mer än 200 arter. Andra iguanid släkten-den långbenade Polychrus—gör sitt utseende.
Annons

Lizard familj Teiidae, men representerade i Usa av racerunners och whiptails av släktet Cnemidophorus, är främst tropiska och dess största biologiska mångfalden börjar i centralamerika med den stora, väl synliga och aktiva ameivas (Ameiva). Gymnophthalmidae (eller microteiids), nära släktingar till teiiiderna, är en mångsidig grupp av små kroppsliga ödlor som lever i stor utsträckning i och under lövskräp i Västindien, Centralamerika och Sydamerika norr om centrala Argentina.

Bland ormar, fer-de-lances (Bothrops), korallormar (Micrurus), bakre fanged ormar (såsom cat-eyed ormar [Leptodeira]), och vissa nonvenomous släkte (såsom tropiska gröna ormar [Leptophis]) förekommer inte norr om Centralamerika. Längre söderut blir dessa grupper mer olika. Vine ormar (Oxybelis och Imantodes), falska korallormar (Erythrolamprus), korallormar (Micrurus), slank marken ormar (Drymobius), och den grävande spindel ormar (Atractus) är några av de mest artrika grupper i denna region.

Flera grupper av reptiler som bildar viktiga, om inte dominerande, är delar av faunan på östra halvklotet i stor utsträckning eller helt frånvarande från de amerikanska troperna. Sådana grupper inkluderar ödlafamiljerna Agamidae, Chamaeleonidae, Lacertidae och Scincidae och många släkten, underfamiljer och familjer av ormar.

Söder om troperna, i de tempererade regionerna i Sydamerika, minskar mångfalden av reptiler snabbt. Krokodiler och sköldpaddor förekommer inte söder om norra Argentina. Men intervallet av en vivipara pit viper når nästan 50° S, och intervallen för två iguanid ödlor—Magellan ‘ s tree iguana (Liolaemus magellanicus) och Cascabel skallerorm (Crotalus durissus)—sträcker sig till nästan 55° S.