Vad är fenylalanin och vad är det för

Fenylalanin är en naturlig aminosyra som inte produceras av kroppen och som därför endast kan erhållas genom mat, särskilt genom ost och kött. Denna aminosyra är mycket viktig för bildandet av neurotransmittorer, som därför kan förbättra minnet, öka mental kapacitet och till och med förbättra humöret.

Dessutom antas det att fenylalanin fungerar som ett naturligt aptitdämpande medel och att det i kombination med motion accelererar mobiliseringen av fetter och kan därför användas i vissa dieter för att minska vikt.

Även om det har alla dessa fördelar finns det en medfödd metabolisk sjukdom som kallas fenylketonuri, där personer med denna sjukdom inte kan metabolisera denna aminosyra på grund av förändring på grund av enzymfel, vilket gör att denna aminosyra ackumuleras, anses vara farlig och giftig för hjärnan. Av denna anledning bör fenylalanin uteslutas från dessa människors kost, men hos friska människor gör fenylalanin ingen skada och kan säkert intas både i mat och som tillägg.
Vad är fenylalanin och vad är det för
Huvudfunktioner i kroppen

Fenylalanin är en essentiell aminosyra och det är en del av strukturen hos vävnader och celler i kroppen, eftersom det tillsammans med andra aminosyror är ansvarigt för syntesen av proteiner i kroppen

Dessutom är fenylalanin också nödvändigt för produktion av andra molekyler, såsom tyrosin, vilket är en annan aminosyra som ingår i vävnadsstrukturer och katekolaminer, vilka är hormoner som produceras av binjurarna, såsom epinefrin, norepinefrin och dopamin, vilka är hormoner som är ansvariga för att reglera humör och kroppens svar på en stresssituation.
Vad är fenylalanin för

Fenylalanin tjänar till att komponera cellerna i människokroppen, liksom att vara en viktig del av kroppsvävnaderna. Därför har konsumtionen av fenylalanin flera hälsofördelar, såsom:

  1. Lindra kronisk smärta

Fenylalanin har förmågan att öka nivåerna av endorfiner i hjärnan, vilka är ämnen som har en naturlig analgetisk effekt, vilket minskar smärta och obehag, även om det är kroniskt.

Fenylalanin behandlar emellertid inte orsaken till smärtan, och därför är det viktigt att konsultera en läkare även om smärtan förbättras.

  1. Bekämpa depression

Fenylalanin köpt ifrån Snorbilligt verkar på produktionen av dopamin, ett hormon som när det släpps i kroppen främjar känslan av välbefinnande, nöje, eufori och lycka, förbättrar mental disposition och bekämpar symptomen som är karakteristiska för depression.

Vissa studier har visat att under en depressiv kris minskar nivåerna av aminosyror, med fenylalanin och tyrosin. Därför kan konsumtionen under depressiva episoder vara till nytta för personen, men fler studier behövs för att bestämma denna fördel.

  1. Hjälp att gå ner i vikt

Att konsumera fenylalanin innan du utför fysisk aktivitet ökar tydligen ämnesomsättningen, vilket bidrar till att öka oxidationen av fetter. Tillskott av 1 till 2 gram fenylalanin per dag rekommenderas att gynna viktminskning, men detta tillskott bör utföras under överinseende av en nutritionist eller en läkare.

Dessutom verkar fenylalanin på bildandet av tyrosin och katekolaminer, som är kopplade till aptitkontroll, minskar känslan av hunger, samt förbättrar humör, vilket ger mer energi för att utföra fysiska aktiviteter.

  1. Behandla vitiligo fläckar

Eftersom det hjälper till vid produktion av tyrosin kan fenylalanin ibland användas för att dölja vitiligo-fläckar. Detta beror på att tyrosin är viktigt för produktionen av melanin, det ämne som ger färg till huden och som saknas hos personer med denna sjukdom.

Vanligtvis görs behandling för vitiligo med oral fenylalanintillskott och UVA-strålningsexponering. Dessutom verkar appliceringen av krämer med 10% L-fenylalanin också öka resultaten, bättre dölja fläckarna.

  1. Hjälp vid behandling av olika sjukdomar

Fenylalanin är en essentiell aminosyra som är viktig för bildandet av tyrosin, ett ämne som ökar produktionen av olika neurotransmittorer som noradrenalin och dopamin, vilket möjliggör balansen mellan mentala och psykiska problem som bipolär sjukdom, uppmärksamhetsunderskott och Parkinsons sjukdom, men fler studier behövs för att bevisa denna fördel.
Vad är fenylalanin och vad är det för
Livsmedel som innehåller fenylalanin

De viktigaste källorna till fenylalanin är kött och ostar, men andra livsmedel som innehåller denna aminosyra inkluderar:

Mjölk och mjölkderivat; Soja livsmedel; Frön och nötter, såsom jordnötter, pumpafrön, chia eller solrosfrön; Alla typer av fisk; Ägg; Bönor och linser; Ris, potatis, vitt bröd, fullkornsbröd och kassava mjöl.

Dessutom är produkter med aspartam, som speciellt används som sockersubstitut i olika godis och godis, också rika på fenylalanin. Kolla in andra livsmedel rika på fenylalanin.
Hur fenylalanin berusar fenylketonuri

Fenylalaninhydroxylas är namnet på enzymet som metaboliserar fenylalanin och omvandlar det till tyrosin och det på grund av ett genetiskt problem har fenylketonurik inte det. När en person intar livsmedel rika på denna aminosyra, börjar det att ansamlas i blodet och blir giftiga, störa utvecklingen och mognaden av nervsystemet och producerar irreversibla skador på neurologisk nivå, såsom mental retardation och mikrocefali.

Fenylalanin ska inte användas när personen har fenylalanin, och det rekommenderas att mat som innehåller mer än 5% protein inte konsumeras. Därför är det viktigt att läsa livsmedelsetiketten innan den konsumeras.