Cloak-historia och fakta om kappa

Kappa är ett klädesplagg som Snorbilligt bärs över inomhuskläder. Det skyddar bäraren från väderförhållandena eller den bärs som en fashionabel outfit eller som en del av uniformen. Människor använde kappor sedan historiens början i någon enklare eller mer komplex form. I tid kappor ändras från större bitar av läder i förhistoria till mer sofistikerade kläder objekt efter Mode och framsteg av teknik.

Första kappor användes som filtar eller sängbeklädnader som kläder. Tidigaste kappor var gjorda av tygstycke med ett hålklipp i mitten av huvudet och liknade ett poncho. Tidigaste nordamerikaner hade ofta ingen täckning på sina överkroppar förutom kappor i dåligt väder. Forntida romare använde dem på det sättet, skottar och araber och genom medeltiden. Romerska kappor var av olika stilar. Det fanns korta axel längd stilar, Höft-längd, knälängd och fotled längd. Stil av kappan berodde på klassen och statusen för den romerska som bär kappan.

Olika typer av kappor hade naturligtvis olika namn. Enklaste stilen av kappa var paenula och den användes av båda könen. Kappa bärs av romerska soldater och av romerska officerare kallades sagum. Det var enkelt rektangulärt stycke tungt material, knälängd, som fästs av en metall eller läderlås som heter “fibula”. Soldater bar röda medan officerare Bar scarlet. Lila kappa, som fästes av en stor brosch på en axel, kallad lacerna användes av generaler. Lila färg skilde visuellt en general från andra officerare.

Romerska senatorer bar också lacerna över deras toga. Kejsarna i Rom Bar paludamentum som var en dyr Fotled längd kappa fäst med ett guld eller jeweled lås eller brosch. Leana var en tjock, rund ullmantel som romerska präster hade på sig. Palliuim var en stil av färgstark dekorerad kappa som var reserverad för de rika. Alla dessa kappor var enkla i design och det var inte förrän renässansen som skräddarsydda kappor användes. Vissa kappor har huvar och vissa är gjorda så att de täcker framsidan, i vilket fall de har hål eller slitsar för att händerna ska passera igenom.

Kardinal eller scarlet hooded kappa var mycket populär i 18th century Storbritannien. Den var gjord av scarlet ullduk som dubbel maldes för att göra den motståndskraftig mot väder. Scarlet var bara ett namn för en kappa och det var också tillgänglig i andra färger. Med tiden blir kappstilarna kortare och på 1890-talet var höftlängdsmantelets moderna. Material från vilka kappor gjordes blev bredare och för kappor användes ull, satin, silke, pläterad chiffong, sammet, spets och taftväv. Av 1900-talet ersatte kappor men inte helt. Coats blir kväll slitage istället all-purpose som de var tills dess. På 1950 – talet blir de igen dag slitage och gjordes av tweed och mohair. De faller snart ur mode efter det. Från och med då till idag bärs de vid speciella tillfällen.