Är rökare eller Vapers mer utsatta för COVID-19? Här är vad vi vet

Pandemier verkar ha ett sätt att påminna oss om saker vi normalt kan ta för givet: känslan av en kram eller handslag. Antalet gånger vi rör våra ansikten eller tvättar våra händer varje dag. Även vårt intag av andetag-och vad det kan kännas som om COVID-19 blockerade vår förmåga att andas så enkelt som vi normalt gör.

Detta är ett ögonblick i historien som har många av oss tänker mer om våra lungor än vi någonsin har tidigare.

Lungor gör fantastiska saker osynligt. De innehåller en mängd cirka 1200 miles av kapillärer och 300 miljoner små säckar. När vi andas cirkulerar vårt hjärta blod förbi de små gasväxlarna för att bränna varje cell i kroppen.
För dig som letar efter bra e-juice så kan du hitta dessa Acid, Alien Fual, Anarchist, Bazooka, Bryggd, Cali, Candy King, Chuffed och Coffee Time , och dem finns på dessa butiker i Sverige just nu:

VapeSweden och Jooz men också Peoplesmoker.se och Vape

När SARS-CoV-2-patogenen sprider sig över hela världen, tävlar forskare för att räkna ut hur denna nya virala fiende stjäl den förmågan från oss. En del av arbetet innebär att hitta befintliga hälsofaktorer som kan tillåta sjukdomen som det orsakar att förändras från en dålig men beatable—respiratorisk bugg till ett dödligt hot.

Tidiga patologiska studier från pandemin har avslöjat vissa riskfaktorer för de allvarligaste formerna av COVID-19. Bland de viktigaste: att vara äldre och ha en kronisk underliggande sjukdom.

Rökning och vaping undersöks också aktivt som riskfaktorer. En mängd forskning tyder redan på att rökning undertrycker immunfunktionen i lungorna. Det är också känt att öka risken för influensa. Och medan det finns mycket lite data om ecigaretter och infektionsrisk, sensibiliserade det senaste utbrottet av dödliga Vape.se lungsjukdomar både den vetenskapliga världen och allmänheten till de potentiella skadorna i samband med den övningen.

I den här videon av Scientific American reporting partner Retro Report ser vi att COVID-19 är helt ny, det vetenskapliga tillvägagångssättet att behandla människor som får det kan inte lita på att förstå SARS-CoV-2 isolerat ensam. Behandlingen måste också ta hänsyn till den unika historien och känsligheten hos varje patients luftväg. Att göra det innebär förståelse och factoring i personliga vanor, inklusive rökning och vaping.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.