Vad är ADSL? Hur jämför den med fiber och kabel?

Asymmetrisk Digital Subscriber Line (ADSL) är den vanligaste formen av bredbandsanslutning i Storbritannien. Det tillhandahålls din koppar telefonlinje och erbjuder hastigheter på runt 10Mb.

Även om många hushåll och företag gynnas av snabb fiberoptik, och jämför ADSL bredband erbjuder tillräckliga hastigheter för många uppgifter, kan vara mycket billig, och ADSL-kompatibla telefonlinjer finns i de flesta lokaler eftersom dessa bredbandstjänster använder Openreach (BT line) telefonnätet.
Hur fungerar ADSL internet?

ADSL fungerar genom att skicka data och röst längs samma telefonlinje, med ett filter i slutet för att dela upp signalerna; detta gör att röstsamtal medan internet nås, i motsats till ett mobilt bredband uppringnings era när internet var tvungen att kopplas bort för att ringa ett samtal.

De flesta ADSL bredband använder nu ADSL2 + – teknik med genomsnittliga nedladdningshastigheter på runt 10Mb. ADSL2 och ADSL2 + är förbättringar av den ursprungliga ADSL-standarden, som alla erbjuder högre priser för användare som ligger närmare telefonväxlar (med ADSL minskar hastigheten ju längre du är från en utbyte). Tyvärr är några områden för närvarande inte kan ta emot ADSL2 och ADSL2+, vilket resulterar i hastigheter begränsas till en maximal 8Mb (och oftast mycket långsammare i praktiken).

Ytterligare förbättringar av valet av paket, hastigheter och priser har möjliggjorts tack vare llu (Local Loop Unbundling), en regleringsprocess som gör det möjligt för andra Internetleverantörer att tillhandahålla tjänster på BT Openreach-nätverket. Detta är vad som erbjuds av leverantörer som Sky, TalkTalk och Postkontor.
ADSL fördelar och nackdelar

Varför ska du överväga ADSL?

Allmänt tillgänglig över hela Storbritannien Prisvärd Stort utbud av leverantörer och erbjudanden Använder befintliga koppar telefonlinjer Installationen är vanligtvis enkel och billigt bredband.

Men om du funderar på att prenumerera på ADSL, tänk på dess nackdelar:

Mycket långsammare än fiberbredband, särskilt vid uppladdning Kräver en telefonlinje Blir långsammare ju längre du är från utbytet